BULLO TIDENDE

Tanker, meninger og sånn Nå! 5 år (2015-2020)

På tide å ta egne valg når det gjelder stråling?

Avvist av Tønsberg kommune

 

Onsdag 17.februar hadde jeg et møte med helsedirektøren og kommuneoverlege i Tønsberg kommune. Den først delen var et privat møte hvor bare direktøren Tove Hovland og undertegnede var til stede, den andre delen var et offentlig møte hvor også legen Sigmund Skei deltok, da også denne saken gjaldt dette med å unngå unødvendig stråling i barnehager og skoler. Dette er en sak for Miljøpartiet De Grønne(MDG) og samtidig en oppgave for aksjonsgruppen Sammen mot Stråling(SMS) som undertegnede er leder av.

Den 29.februar var jeg på nytt i rådhuset, denne gangen for å delta på et gruppestyremøte for MDG.  Vi hadde fått et tilstøtende møtelokale til bystyresalen. Siden jeg er personlig involvert i denne saken om unødvendig stråling da jeg selv blir syk av disse elektromagnetiske feltene(el-følsomhet) hadde jeg denne gangen tatt med meg et mitt eget måleapparat inn på rådhuset for å kunne måle de forskjellige feltene.

Etter valget i høst har jeg deltatt på flere møter på rådhuset og i bystyresalen, og etter hvert møte i bystyresalen har jeg blitt dårlig av denne strålingen, dette til tross for at jeg har skjermet meg meget godt.

På dette møtet den 17.februar med helsedirektøren og kommuneoverlegen var det tidlig klart at de som kommunens representanter ikke ville ta i mot informasjon om de mulige helseskadene, men at de var på linje med Statens Strålevern(SS) og deres talsmann Lars Klæbo som er av den oppfatning at målinger av elektromagnetiske felt(EMF) er bortkastede penger. Dette til tross for at jeg kunne vise til mange forskningsrapporter om mulige helseskader og min egen forklaring om at denne strålingen lett kan forstås med enkle apparater. Mine tanker er at målinger kan bekrefte teorier.

Helsedirektøren og Kommuneoverlegen forklarte seg ganske tydelig at de forholdt seg til SS sine grenseverdier, og at dette også gjaldt for magnetiske felt. Nå for tiden fjernet kommunen de gamle varmekablene som strålte over 400 NanoTesla(NT) da dette var en tydelig utbedringsgrense forklarte kommuneoverlege Skei. Det er forskning som viser at det er en overhyppighet for kreft blant barn som blir utsatt for stråling over denne grensen for EMF. Jeg konfronterte denne samme kommuneoverlege med at jeg hadde en rapport som viste til målinger av magnetiske felt som var 6 ganger så kraftige inne i mitt eget hus og at SS ikke ville hjelpe meg. Dette magnetiske feltet skyldes en lavspent ledning som Skagerak energi har i et luftspenn 1,5 meter fra min bolig, som de har nektet å fjerne.

Det eneste rådet kommuneoverlegen kunne gi meg var at jeg burde selge mitt hjem. Når jeg utfordret dem begge på at dette var upassende og umoralsk parerte både helsedirektøren og kommuneoverlegen med at dette var deres offentlige mening og at de ellers hadde egne private formeninger.  Å endre Statens Strålevern er en jobb for politikerne ble det sagt.

Etter å ha vært på dette gruppestyremøte for MDG den 29.februar fikk jeg målt bystyresalen og dens elektromagnetiske felt. Denne målingen som ble gjort denne kvelden levnet liten tvil om at denne strålingen umulig kan være gunstig for de folkevalgte og deres tilhørere, som sagt kan disse feltene forstås og sees med enkle apparater. Det har lenge vært klaget på et svært dårlig inneklima på rådhuset og at dette også er en av hovedgrunnene til at et nytt rådhus nå blir bygget er det heller ingen uenighet om. Det kan virke som det er klare sammenhenger med disse elektromagnetiske feltene og dette dårlige inneklimaet i denne bygningen.

Hvis det er de samme strålingsfeltene som Tønsberg kommune har tenkt å innføre i barnehager og skoler ser det svært mørkt ut for Tønsberg kommune i fremtiden. Fra min side er det liten tvil om at den økende trenden med 1 til 1 oppfølging og ADHD symptomer i skolen vil fortsette å stige i fremtiden hvis det ikke blir innført en føre var holdning i forhold til disse elektromagnetiske feltene.

I tillegg skal det sies at Frankrike har forbudt trådløsnettverk i barnehager og skoler som en føre var holdning, Russland har en strålingsgrense som er 1 prosent av det som er tillatt i Norge og at det finnes uendelig mye mer forskning som viser at dette er helseskadelig. Hvor mye mer informasjon trenger vi før vi tar de samme forholdreglene i Tønsberg kommune?

Mandag 7.mars kl.19.00 arrangerer SMS et åpent møte på Villa Møllebakken i Tønsberg om denne unødvendige strålingen i barnehager og skoler. Foredragsholder er den kjente forskeren Olle Johansson fra Karolinska institutt i Stockholm. Han skal forklare hvordan denne nye Smarte teknologien med sin medfølgende stråling kan påvirke barn og unge.

Jeg inviterte administrasjonen til et eget møte den samme dagen med Olle Johansson, men dette ble avvist av helsedirektøren med henvisning til Statens Strålevern. Dette synes jeg er svært beklagelig. Olle Johansson er en svært kjent forsker som senest for 14 dager siden deltok i en tysk dokumentar på NRK om disse forskjellige strålingstypene.

Se: https://tv.nrk.no/program/KOID25007415/straaling-og-mobiltelefoner

Det er nå på tide at vi politikerne i Tønsberg tar ansvar og tar en føre var holdning i forhold til elektromagnetisk felt og stråling. Det er derfor ikke bortkastede penger å måle denne strålingen og disse feltene, men snarere tvert imot. Barn og unge er fremtiden i Tønsberg kommune og bør ikke bil eksponert for unødvendig stråling.

 

 

Odd-Erik Helgesen

Masterstudent ved HSN

Leder for aksjonsgruppe SMS

Medlem av bystyregruppa MDG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den mars 8, 2016 av .
%d bloggere liker dette: